Stress test bij breinzaak

Hier draait het allemaal om: Hoe kun je stress weer loslaten?

 

Na een speurtocht naar het huisnummer loop ik ietwat vertwijfeld een paadje in, langs een grote groene taxushaag. Aan het eind vind ik een deur met een ouderwetse trekbel. Het blijkt de juiste deur want een stralende blonde vrouw met een grote lach doet open. Ik ben in Sneek bij Marieke in haar ‘Breinzaak’ waar het draait om brein, hart en buik.

We starten met een introductie over de werking van het brein, hart en buik. Dat deze met elkaar in verbinding staan is voor mij bekend, maar wat nieuw voor mij is, is de meetbaarheid. Marieke meet dit middels een psychofysiologische meting en/of neurofeedback.

Na een intake definiëren we een vraag waarin ik meer inzicht wil hebben. Ik kies voor een werk gerelateerd vraagstuk, want als zzp vegan kok is het nu best een uitdagende tijd. Met klittenbandjes worden er sensoren aan mijn vingers vastgemaakt. Op mijn schouders en nekspieren worden plakkertjes aangebracht en om mijn middel komt een band om de ademhaling te monitoren. Een rustige ademhaling zorgt voor een lagere hartslag, wat op zijn beurt voor rustige hersengolven zorgt. Dát geeft de ontspanning.

Alles zit met draadjes verbonden aan een laptop. Ik wist niet dat de temperatuur van je vingers alles kan verklappen over hoe comfortabel en veilig je je eigenlijk voelt en of het brein zich open stelt. Net als het hele kleine beetje transpiratie dat ze afgeven dat de focus en alertheid aangeeft. Het verteld alles over het stressniveau in ons lijf. Je lichaam is het belangrijkste onderdeel van het emotionele brein. Het neemt 30 keer sneller prikkels op dan het denkbrein en dat maakt het lichaam een grote ‘beslissing-maker’. Stress is dus een behoorlijke ruis op die lijn.

Hoe zit het met mijn stress? Eerst even ontspannen zitten om een basis meting voor de computer te doen. Ik krijg een moeilijke som uit te rekenen. Is dit stress? Klaarblijkelijk, want floep, daar gaan de stressprikkel-meters op het scherm. Ik weet dat ik met mijn dyscalculie geen cijfer-ster ben, maar dat mijn lijf hierop deze onbewuste reactie laat zien, vind ik bijzonder. De temperatuur van mijn handen daalt, mijn ademhaling gaat hoger zitten, de hartslag stijgt en de spierspanning in de schouders neemt toe. Een eyeopener dat zo’n ogenschijnlijk onschuldige vraag zoveel stressprikkels afgeeft! De dagelijkse gebeurtenissen geven dus soms behoorlijk wat prikkels af. Bewust en onbewust.

Gelukkig laat ik het allemaal weer snel los door visualisatie van mijn rustplek: in gedachten wandel ik met mijn hond door de bossen. Bij teveel aan prikkels kan het lastig zijn om terug te keren naar de ontspanning, waardoor de ‘basis-stress-lijn’ als het ware, steeds wat hoger komt te liggen. Als dit te lang doorgaat kan het gevoel van (even) opgebrand zijn langskomen.

Stress(prikkels) krijgen we de gehele dag in meer of mindere mate op ons pad. De kunst is om weer terug te komen op een ontspannen niveau en niet de grens steeds wat hoger te leggen. Passend bij wat de sensoren vertellen geeft Marieke concreet thuiswerk mee, zoals bijvoorbeeld ademoefeningen, om hiermee aan de slag te gaan. Zij schrijft een uitgebreid rapport dat ze meegeeft waarin te lezen is hoe je ‘er nu voor staat’. Dit geeft houvast om te zien waar de winst te behalen is.

Ik ga naar huis met een fijn gevoel dat nog blijft sudderen deze week. Ik ben goed in balans en weet hoe ik dit kan vasthouden. Ook benieuwd hoe jij ervoor staat? Of heb je een vraagstuk waar je mee zit? Onderzoek eens of je ‘buikgevoel’ klopt of juist afwijkt van je verstand.

"Onderzoek eens of je ‘buikgevoel’ klopt of juist afwijkt van je verstand."

Herken je dit?

Deze coaching is voor jou als:

Voor wie is deze soort coaching niet?

Deze coaching is niet voor jou als je als je op zoek bent naar therapie of begeleiding voor psychische aandoeningen of een onbalans in chemische processen in je lichaam. Dit programma is geen vervanging voor behandeling. We raden je aan om in deze gevallen professionele medische en/of psyschologische hulp in te schakelen. 

Over Marieke

Marieke Polman is psycholoog en het doel van Marieke is bij te dragen om het lichaam in goede balans te brengen, omdat het gebruik van je lijf hierdoor wordt bepaald. Zo kunnen we meer op ons instinct en intuïtie vertrouwen en staan we steviger in ons eigen kracht en potentieel bij de dagelijkse dingen, groot en klein.

Gratis verzending vanaf €25,00